Algoritme

De content die je op social media ziet, wordt allang niet meer op chronologische volgorde getoond. Aan de hand van het algoritme van het kanaal krijg jij bepaalde content te zien.


algoritme

de algoritme zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak: [ɑlxo'rɪtmə] Verbuigingen: algoritme|n, algoritme|s (meerv.) reeks instructies om vanaf een beginpunt een bepaald doel te bereiken.


We blijven het roepen: Relevante content is belangrijk. Maar niet alleen relevantie helpt om vaker getoond te worden op social media, ook regelmatig blijven posten is van belang. Met de zomervakantie voor de deur zien we regelmatig de content bij bedrijven een beetje inkakken. De komkommertijd of hoe je het ook wilt noemen doet zijn intrede en dat is te merken. Maar wanneer je stopt met posten, betekent dat ook dat je voor veel social media kanalen minder relevant bent en je dus minder getoond wordt.


Dit heeft alles te maken met het algoritme. Bekijk jij de hele dag kattenfoto’s en -filmpjes op Instagram dan is het niet zo gek dat je hele discovery tabblad vol staat met nog meer katten en andere dieren. En heeft jouw buurvrouw die je op Instagram volgt een puppy in huis gehaald, dan is de kans groot dat die foto bovenaan jouw feed verschijnt.


Daarnaast probeert het algoritme van het platform ook te achterhalen wat jouw relatie is tot bepaalde personen. Nu zullen ze nooit direct kunnen zien wie jouw partner, bff of jouw tante is, maar hoe meer interactie je met een persoon hebt, hoe groter de kans is dat jij een goede band met deze persoon hebt en dus hun content wilt zien. En, daar gaan we weer, de kans dat jij de content van deze personen bovenaan je feed ziet, is vrij groot.


Natuurlijk speelt relevantie wel een rol, dus hoe nieuwer het bericht, hoe groter de kans is dat het wordt getoond. Het liefst wil je je berichten online zetten vlak voordat het grootste gedeelte van je publiek online komt. Hiervoor kun je weer terugvallen op de statistieken.


Het algoritme omzeilen is er niet direct bij maar je kunt er dus wel enigszins rekening mee houden. Hoe het algoritme precies voor de diverse social media platformen werkt, dat zullen we nooit weten aangezien dat nooit 100% vrij gegeven wordt en het continu wordt aangepast. Maar van de dingen die we wel weten, kunnen we dus positief gebruik maken!


 Mis geen update 

Laat je e-mailadres achter en ontvang de nieuwste update altijd direct in je mailbox.

We houden je op de hoogte!