Clickbait

Clickbait betekent letterlijk aas om clicks te vangen. De bedoeling van een kop is om zoveel mogelijk clicks te genereren. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Maar waarom zou je het gebruiken of waarom juist niet?


clickbait (communicatiemedia)

1 klikaas, clickbait (lokkertje om gebruikers te laten klikken op een link)


Clickbait is een term die soms in relatie tot contentmarketing wordt gebruikt. De definities zijn misschien niet altijd hetzelfde, maar uiteindelijk komt het er op neer dat je kop bedoelt is om zoveel mogelijk clicks te krijgen. Dit kan ook negatief geïnterpreteerd worden, want misschien is de inhoud helemaal niet zo spectaculair als de kop doet vermoeden.


Laten we voorop stellen dat liegen niet zoveel zin heeft, dus een kop gebruiken waaruit blijkt dat dit niets met de inhoud te maken heeft, belooft niet veel goeds. De lezer zal zich enigszins belazerd voelen omdat de verwachting die hij of zij had niet is waargemaakt. Dit kan resulteren in een aflopend aantal bezoekers omdat het vertrouwen in goede content weg is.


Social media zoals Facebook zijn bezig om clickbait te verminderen op hun platform. Dit doen ze door te kijken naar link adressen die op worden gedeeld, heel kort worden bekeken en daarna meteen weer worden gesloten.


In eerdere blogs vertelden we al dat vertrouwen en relevantie erg belangrijk zijn. Dus zorg er wel voor dat zowel de kop als inhoud relevant blijven. Terugkerende bezoekers zijn onmisbaar voor goed bereik. Dat betekent niet dat je de lezer niet mag verleiden, integendeel zelfs. Zoek de grenzen op en test wat wel en niet werkt. De kunst is dat de kop aansluit bij waar het artikel of de video over gaat en het niet (veel) groter maken dan het is. Een goede kop bevat de essentie van je verhaal en is volledig en specifiek.


Clickbait is dus niet per se iets negatiefs, zolang je relevant blijft en niet te veel van de inhoud afwijkt. Daag jezelf dus gerust uit met het schrijven van interessante koppen, maar houd er rekening mee dat de lezer geïnteresseerd moet blijven.

 Mis geen update 

Laat je e-mailadres achter en ontvang de nieuwste update altijd direct in je mailbox.

We houden je op de hoogte!