De strijd der titanen

Net als in de sport heb je in de competitie van marketing te maken met tegenstanders. Concurrenten die de wedstrijd spannend maken. Je strijdt tegen elkaar voor de winst: de klant. Hoe zorg je dat jij wint? Let the games begin!


Oké. Voor je begint aan een wedstrijd is het altijd goed om de concurrentie te bekijken. Wie zijn ze? Wat zijn de sterke en zwakke punten? Waarin onderscheiden zij zich?

Maak een overzicht van alle koop overwegingen die consumenten nemen en schrijf deze op. Denk hierbij aan unieke producten, lage prijzen of een goede bereikbaarheid. Zet de argumenten in een tabel en bedenk per concurrent hoe de situatie bij hem of haar is. Op die manier krijg je een overzicht van de markt en zie je hoe jij jezelf ten opzichte van de concurrenten positioneert.


Stel: je verkoopt mobiele telefoons. Concurrent A voert een lage prijs, maar scoort slecht op service. Fijn voor consumenten die geen hulp nodig hebben bij de aankoop of het gebruik van de telefoon, maar voor anderen die graag wat meer service willen niet. Zo ontdek je alle voor- en nadelen van je concurrentie.


Maar goed. Dan weet je wat je concurrenten doen. Wat wordt jouw strategie? Daar draait het uiteindelijk om. Wat je concurrenten doen heb je niet in de hand, maar wat jij doet wel. Maak daarom hetzelfde overzicht ook voor jezelf. Wees kritisch en denk goed na over jouw unieke voordelen (je USP’s). Waarin onderscheid jij je ten opzichte van de concurrent? Misschien een betere service, goede zichtlocatie of een bepaalde expertise. Wat het ook is, onthoud het, want de USP’s waarmee jij je onderscheidt worden vanaf nu het uitgangspunt in de strijd.


Net als in een wedstrijd hoef je niet op alle onderdelen goed te scoren om te winnen. Zorg dat je in een aantal onderdelen excelleert en je maakt kans op de winst. Dan zul je zien: zo spannend is die concurrentie niet.


Deze blog is onderdeel van een driedelige blogserie over de overeenkomsten tussen sport en marketing. Meer weten? Lees hier de blog ‘wat sport en marketing gemeen hebben’ of ‘van doel naar resultaat’.

 Mis geen update 

Laat je e-mailadres achter en ontvang de nieuwste update altijd direct in je mailbox.

We houden je op de hoogte!