De tone of voice; de stem van jouw merk

Je hebt je logo klaar, het lettertype is bepaald en de kleur van je merkidentiteit staat vast. Dit is je eerste indirecte communicatie met je doelgroep, hieraan gaan ze jouw merk herkennen. Nu ga je daadwerkelijk met de doelgroep in gesprek. Maar hoe spreek je ze eigenlijk aan? Hoe bepaal je de juiste tone of voice? Wij leggen het je uit en vertellen waar je op kunt letten.


Je klanten zijn belangrijk, door ze ambassadeur van je merk te maken, creëer je als het ware je eigen community. Maar daar moet je natuurlijk wel iets voor doen. Door op de juiste manier te communiceren, zorg je voor vertrouwen en binding. Precies wat je nodig hebt om de community vorm te geven. Door een tone of voice op te stellen, leg je een framework vast waarbinnen een ieder op een eenduidige manier richting klanten kan communiceren over alle online kanalen. Niet alleen in de content die je plaatst maar ook wanneer je het gesprek aangaat met je doelgroep.


De tone of voice van jouw merk komt terug in alle online uitingen. Denk hierbij aan je website, social media pagina’s, maar ook je nieuwsbrief. Een goede tone of voice zorgt voor een uniform karakter wat vertrouwen geeft bij jouw doelgroep. Het zijn de karaktereigenschappen van je merk. Het gaat er nog niet om wát je zegt, maar hoe je iets zegt.


Als eerste ga je kijken naar de kernwaarden en onderscheidende eigenschappen die je wilt uitdragen. Dit worden de bouwstenen van de tone of voice. Daarnaast bepaal je het belangrijkste doel van de communicatie. Is het om te informeren, te overtuigen of te amuseren? Kijk ook naar de doelgroep en pas je taalgebruik daar op aan. Leg vast hoe je wilt overkomen en wat je wilt uitstralen, maar geef ook zeker aan wat de no go’s zijn.

Begin met drie of vier kernwaarden en ga deze uitwerken. Geef in korte, bondige termen aan wat belangrijk is in de tone of voice per kernwaarde. Denk hierbij aan: “we zeggen alles met een glimlach, durven spontaan en enthousiast te zijn.” Maar geef ook aan hoe je niet wilt overkomen: “we hebben kennis van zaken, maar maken het niet te technisch voor onze klanten.” Wanneer je per kernwaarde een aantal van deze statements hebt geschreven, zet je onderaan de belangrijkste woorden per kernwaarde voor een goed overzicht. Dus wel: “professioneel, vriendelijk, duidelijk.” Maar niet: “overdreven, technisch, afstandelijk.”


Wanneer je je tone of voice hebt bepaald, wil je natuurlijk dat iedereen deze gaat gebruiken. Zorg er voor dat het framework op een A4 past, zodat het kort, bondig en overzichtelijk blijft. Hiermee heb je de basis voor je externe communicatie gelegd. De volgende stap is het opstellen van je Rules of Engagement. Oftewel, een aantal vaste regels binnen je communicatie. Daarover vertellen we in de volgende blog meer!


Deze blog is onderdeel van een driedelige blogserie over community management. Hoe ga je het gesprek aan en hoe bepaal je de kaders waarbinnen je communiceert? In de volgende blog vertellen we je hoe je de Rules of Engagement kunt vastleggen. Houd onze kanalen in de gaten voor tips!

 Mis geen update 

Laat je e-mailadres achter en ontvang de nieuwste update altijd direct in je mailbox.

We houden je op de hoogte!