Van doel naar resultaat

Marketing een andere tak van sport? Als je het ons vraagt niet. Je hoeft geen Olympisch zwemmer te zijn om baantjes te trekken. Je moet alleen weten hoe je de schoolslag uitvoert. Zo zit het ook met marketing. Wij geven tips voor jouw online marketing.


1. Motivatie

Net als in de sport is motivatie de sleutel tot succes. Als ondernemer ben je niet zomaar een onderneming gestart. Je hebt een doel. Een visie. Een verhaal om te vertellen. Dat moet je alleen wel doen. Je verhaal wordt namelijk niet uit zichzelf gedeeld. Net als dat je onderneming niet uit zichzelf gaat groeien. Daar moet je wat voor doen. Niet eenmalig, maar wekelijks. Met sporten zie je ook niet na één training verschil. Het is daarom belangrijk om ritme in te bouwen. Je motivatie vast te houden, want ook voor jouw marketing geldt: de aanhouder wint.


2. Doel

Naast motivatie zijn ook doelstellingen essentieel. Bepaal wat je de komende maanden wilt bereiken en maak je doel zo concreet mogelijk. Denk niet te groot en stel ook kleine doelen. Het publiceren van een blog is bijvoorbeeld al een doel op zich. Zeker als je het (nog) niet gewend bent. Door klein te beginnen maak je doelen haalbaar. Net als in de sport geeft het behalen van doelen voldoening. Het motiveert om door te gaan en dat levert misschien nog wel meer op dan het directe resultaat van je post!


3. Concreet plan

Je doelen zijn gesteld. Nu is het tijd voor een plan. Hoe vaak moet je trainen om resultaat te zien en welke bewegingen moet je maken? Oftewel: welke kanalen gebruik je om jouw onderneming onder de aandacht te brengen. Hoe vaak ga je content publiceren? En wat is de boodschap die je overdraagt? Zet alle marketingacties op een rij en zorg voor een logisch vervolg. Alles wat je doet moet uiteindelijk bijdragen aan het behalen van het doel. Doet dat het niet? Dan verwijder je de actie uit de lijst. Dat houdt je marketing relevant en doelgericht.


Tip: maak een contentkalender waarin je vastlegt wanneer je content publiceert. Dat helpt je frequent te publiceren.


4. Evalueren

Als je eenmaal de gang te pakken hebt, is de kans groot dat je verslaafd raakt. Je traint continu. Produceert en publiceert content aan de lopende band. Maar wacht even. Levert jouw inspanning ook resultaat? Dat is de grote vraag. Houd de statistieken goed in de gaten. Kijk wat voor jouw doelgroep werkt en speel daarop in. In de sport moet je af en toe een ander trainingsschema gebruiken. In marketing zul je af en toe moeten bijsturen. Dat levert het snelste resultaat.


5. Doorzetten

Last but not least: zet door. Je doel is niet binnen één dag behaald. Dat heeft tijd nodig. Maak het jezelf daarom zo gemakkelijk mogelijk. Kijk wat goed voor jou werkt en bouw je strategie daaromheen. Jouw inspanning levert alleen het gewenste resultaat als je dit op frequente basis volhoudt. Bouw ritme in en houd vol. Je hebt een doel. Ga ervoor!


Deze blog is onderdeel van een driedelige blogserie over de overeenkomsten tussen sport en marketing. Meer weten? Lees hier de blog ‘wat sport en marketing gemeen hebben’ en houd onze kanalen in de gaten voor deel drie!

 Mis geen update 

Laat je e-mailadres achter en ontvang de nieuwste update altijd direct in je mailbox.

We houden je op de hoogte!